کنکور 1 ( دروس مساله محور را چگونه بخوانیم)
هوالحق
در پی اصرار مخاطب برای بحث در باب کنکور خارج از روال معمول و پیش از آنکه بحث به این موضوع برسد، اندکی در باب این پدیده خواهیم گفت.
متن زیر بازنشر مقاله ایست در باب روش درس خواندن در دروس مساله محور در سالهای دبیرستان.
این روال را به طور منظم ادامه خواهیم داد ان شا الله.
.دروس مسئله محور را چگونه بخوانیم؟
برای پاسخ به این پرسش اول باید دروس مساله محور را بشناسیم. دروس مساله محور دبیرستان عبارتند از :
ریاضی، فیزیک، هندسه، آمار، ترکیبیات و بخشهایی از شیمی
در این دروس از شما انتظار می رود ضمن اینکه مفاهیم پایه و اساسی را میدانید، بتوانید مسائل این دروس را هم حل کنید. مسائلی که برخی تکراری هستند، برخی مشابه سوالات حل شده قبل هستند و برخی هم کاملا نو و جدید به نظر میرسند حال آنکه با همان مفاهیم و توانمندی هایی که کسب کرده اید و البته اندکی خلاقیت(!) باید بتوانید به این سوالات پاسخ بدهید.
وقتی در کار دانش آموزانی که در این دروس ضعیف هستند دقیق می شویم ، مشاهده می شود که همگی خصوصیات مشترکی را دارا هستند؛ مثلا:
- در هنگام حل مسئله به توانایی خود هیچ اعتقادی ندارند.
- اصولاٌ روش درست فکر کردن به مساله را بلد نیستند.
- شاید می پندارند که این دروس نیازی به تفکر ندارد.
- این دروس را به قول خودشان همانند یک درس حفظی مطالعه می کنند ولذا اگر در امتحان مسایل حل شده را با اندک تغییری به آنها بدهند از حل آن سوال عاجز می شوند.
- در کلاس درس جزوه خود را با چند رنگ وبسیار زیبا می نویسند و متا سفانه این جزوه فقط نوشته می شود و خوانده نمی شود.
- وقتی استاد مسئله ای را برایشان حل می کند و دوبار هم توضیح می دهد وقتی که می خواهند آن سوال را یادداشت کنند برای نوشتن هر کلمه آن دوباره تخته را نگاه می کنند!
در این جا یک روش بسیار ساده برای مطالعه ریاضی توضیح می دهیم که امیدوارم بتوانید آن را در عمل به کار ببرید.
نکته اینجاست که دروس مسئله محور اصلا خواندنی نیستند. شما بعد از یک مرور کلی روی مبانی کلی درس، باید مهارت حل مسئله کسب کنید.
حتما تا بحال برایتان اتفاق افتاده که حل مسئله ای را پیش از امتحان خوانده اید و همان مسئله یا مسئله ی شبیه آن در امتحان آمده و شما نمی توانید آنرا حل کنید!
این اتفاق به شکل ها مختلف پیش می آید. شکل نادرتر آن است که اساسا طریقه حل مسئله سر جلسه امتحان یادتان نیاید و شکل بسیار معمول آن این است که مقداری از راه حل مسئله را پیش می روید اما جایی گیر می کنید و نمی توانید از آنجا جلوتر بروید و مشکلاتی در راه پیش می آید که هنگام خواندن برای امتحان اصلا به آنها فکر نکرده بودید.
برای حل این مشکل باید چند کار بکنید:
1- سر کلاس:
در کلاس درس باید تمام حواستان به کلاس درس باشد. 70 درصد یادگیری این دروس درکلاس رخ می دهد و اگر شما در کلاس خوب دقت نکنید و احیاناً از کلاس عقب بیافتید باید وقت خیلی بیشتری بعد از کلاس صرف جبران آن کنید. در طول کلاس اگر معلم مسئله ای را حل کرد وخواستید آن را بنویسید با تکیه بر آنچه که یاد گرفته اید آن سوال را بنویسید و از تخته رونویسی نکنید ، البته این کار نیاز به مختصری تمرین تمرکز دارد . دقت کنید با این کار شما در همان کلاس یکبار درس را میشنوید، و یکبار مرور می کنید.
2- بعد از کلاس:
درس هر روز را باید همان روز خواند. توصیه می کنیم که مطالبی را که در کلاس ثبت کرده اید یکبار دیگر با دقت بخوانید و خودتان مثالهای درس را در منزل از نو حل کنید. این فرآیند باعث تثبیت یادگیری می شود. ضمناً اگر تکلیفی هم آن روز به شما داده شده در همان روز انجام دهید. به این روش هم امکان از دست دادن تمرینات و احیانا ناقص ماندن تمرینات را از دست می دهید(!) هم یادگیری شما تکمیل می شود.
3- در حل تمرین هیچ وقت قلم وکاغذ را فراموش نکنید و از حل مسایل به شکل ذهنی اجتناب کنید زیرا در بسیاری از مواقع وقتی به حل مسئله ای می پردازیم می بیننیم که حدس های ما در حل مسئله درست نبوده اند ، همین طور وقتی سوال حل شده ای را مطالعه می کنید آن سوال را با حوصله بنویسید این کار باعث می شود که ذهن شما مسئله را خوب پردازش کند ولذا یادگیری شما با دوام شود. تجربه ثابت کرده است که دانش آموزانی که از روی حل المسائل سوالها را می خوانند شاید به سرعت (البته به نظر خودشان) آن را بفهمند ولی با سرعتی بیشتر آن را فراموش می کنند. تنها و تنها دلیل این مشکل این است که آنها مسئله ها را "خوانده اند" و تنها و تنها چاره حل مشکل این است که مسئله ها را خودشان یکبار از سر تا ته، بدون کمک از جزوه حل کنند.
4- اگر شروع به حل مثال های جزوه بدون استفاده از راه حل نوشته شده در آن کنید، آنوقت اولا راه حل در ذهنتان ثبت می شود و ثانیا مشکلاتی که قرار است سر جلسه امتحان گیرتان بیندازند، پیش از آن گیرتان می اندازند. اما گیر سرامتحان، چاهی است که از آن نمی توان به سادگی بیرون آمد و گیر قبل از امتحان مثل دست انداز است!
5- پس برای درس های مسئله محور در خواندن جزوه و کتاب، انرژی زیادی نگذارید و وقت و انرژی را مصروف حل مسئله کنید. بهترین مسئله ها برای حل کردن هم مثال های خود جزوه است. برای اینکه توسط معلم دست چین شده تا بیشتر زوایای مطلب را در مدت کمی روشن کند.
6- حتما، حتما و حتما وقتی این دروس را دوره می کنید، حل مثالها را نگاه نکنید و خودتان از نو مثالهای حین درس را حل کنید و اگر در حل آنها مشکل پیدا کردید به سادگی به سراغ حل آماده نروید و رویشان وقت بگذارید که با انجام این کار، به طور معمول،70 -80 درصد کار شما برای آن درس تمام شده است.
7- پس از خواندن جزوه و حل تمام مثالهای آن از نو، به سراغ حل تمرینات بروید..برای حل تمرین وقت بگذارید. کسانی که برای حل تمرین تلاش نمی کنند باید برای امتحان چندین برابر تلاش کنند یا تاسفش را بخورند.
8- یادتان باشد آنها که در این دروس از همه موفق تر هستند، کسانی هستند که بیشتر درگیر مسائل می شوند.
9- یاعلی...
کاش الان که نزدیک امتحان هاست بگید که چه جوری دروس حفظی رو بخونیم و این که ما وقتی برای امتحان درس میخونیم حداکثر تا 2 هفته یادمون میمونه وقتی قرار باشه دروس حفظی رو برای کنکور بخونیم باید چه جوری بخونیم که در زمان کنکور حظور ذهن داشته باشیم ممنون